Scurt istoric

Istorie Octombrie 29, 2014

Parohia Hârțești se află în comuna Mărgineni, la 33 de km de Municipiul Piatra Neamț și la 25 de km de Municipiul Roman, învecinându-se cu parohii ce fac parte din  Protopopiatele Piatra Neamț, Roznov, Roman și Buhuși.

Satul Hârțești datează din secolul al XIV-lea. Atunci existau de fapt două sate, Vârlan și Hârțești, întemeiate înainte de venirea lui Dragoș Vodă în 1352. În 1620 apare pentru prima dată într-un document, pe când boierul Bologa stăpânea moșia satului Hârțești. Între anii 1845 și 1860 satul Vârlan a fost desființat datorită unor răzeși mai bogați, atât din Hârțești cât și din Vârlan, care au vândut pământurile lor proprietarului ce stăpânea moșia celor două sate, înscriind în actele de vânzare toate suprafețele de pământ ale locuitorilor din Vârlan.

Actualmente în satul Hârțești locuiesc 78 de familii. Toți locuitorii sunt de etnie româna și de confesiune ortodoxă. Principalele activități ale enoriașilor sunt legate de cultivarea pământului și de creșterea animalelor. Majoritatea enoriașilor sunt pensionari. Câțiva dintre enoriașii mai tineri lucrează în domeniul construcțiilor.

Cel mai prețios dar pe care satul Hârțeși îl are de peste trei veacuri este mica biserică din lemn, construită pe o suprafață de 200 m.p., în  formă de cruce, cu pridvor, naos și pronaos, ce seamănă cu ctitoriile lui Ștefan cel Mare. Construirea bisericii a fost începută în anul 1680 pe 20 martie și s-a terminat în anul 1683, sfințirea făcându-se pe 7 septembrie. Sfântul locaș a fost construit pe locul altuia ce se afla în stare de ruină.

Starea de degradare a bisericii din Hârțești, spațiul extrem de mic al altarului, naosului și pronaosului, dar și al altor încăperi (turnul clopotniță, pridvorul ș.a.) i-a determinat pe enoriașii satului în frunte cu consiliul parohial (îndrumați dePreotul Iulian Asandei) să solicite și să primească încuviințarea pentru construirea unui nou locaș de cult. Primul pas a fost făcut în ziua 20 iulie 2007, cu binecuvântarea I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin sfințirea de către P.S. Episcop vicar Calinic Botoșăneanu a locului viitoarei biserici (la sud de vechea biserică).

Din data de 1 aprilie 2006 parohia Hârțești are primul ei paroh (Preot Iulian Asandei),  până atunci ea fiind filie a parohiei Hoisești. Începând cu 01.12.2011, preotul parohiei este Afrasiloaia Constantin. În prezent, sunt in desfășurare lucrările la casa parohiala si la biserica nouă.

Casa parohiala este construită in curtea bisericii, in colțul de nord-est, in iarbă verde. Marcarea locului s-a făcut pe data de 18.07.2013. Demisolul este de 5X4 metri si este zidit cu bolțari. Casa este de 8X9 metri și este construita din lemn masiv. Parterul are înaltimea de 2,70 metri, iar mansarda are înălțimea de 2,40 metri. Șarpanta este acoperită cu tablă. Mai sunt necesare lucrări de finisare interioară și exterioară, pe care le vom termina, cu ajutorul Domnului, pana la jumătatea anului 2014.

În parohia „Sfinții Voievozi” din Hârțești, programul liturgic se desfașoară conform rânduielii bisericești. Ocazional se țin cateheze pentru tineri/bătrâni. În măsura posibilităților, acoperim unele nevoi sociale ale credincioșilor.